BARDZO ZDROWE CIASTO MARCHEWKOWE
Ta strona używa plików cookies.
Polityka Cookies    Jak wyłączyć cookies?    Cyberbezpieczeństwo AKCEPTUJĘ

Ciasto marchewkowe - pyszne oraz zdrowe

W czwartkowe popołudnie zapach ciasta  roznosił się po całym przedszkolu.

Przedszkolaki już nie mogły się doczekać pysznego podwieczorka.

Dzieci z apetytem zjadły wszystko z talerzyków, wiedzą co dobre...

Przepis na ciasto marchewkowe

 „CIASTO MARCHEWKOWE”

Składniki:

 - 1 i ¼ szklanki oleju

 - 4 jaja

 - 2 szklanki drobno utartej (na ziemniaczanej tarce) marchewki – nie ubijać, żeby nie puściła soku

 - 2 szklanki mąki

 - 1 i ½ szklanki cukru

 - 2 łyżeczki cynamonu

 - 1 płaska łyżeczka sody

 - szczypta soli

 - orzechy, rodzynki lub owoce kandyzowane wg uznania – można tylko posypać na polewę

 Jak zrobić?

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę, olej, marchewkę, sodę, cynamon i dodatki.

Piec w temp. 180°C ok. 40 minut. Wierzch udekorować polewą czekoladową lub nutellą.

 S M A C Z N E G O !